Läkarundersökning

Hur går en andrologisk läkarundersökning till?

Läkarbesöket inleds med att man talas vid och går igenom de aktuella problemen samt vad som tidigare har skett i livet, speciellt sjukdomar och tidigare och nuvarande behandling. Det är viktigt att du kan redogöra för de läkemedel du tar men även om du tar hälsokostpreparat eller gympreparat som proteinpulver eller preworkouts mm.

Därefter genomförs en allmän läkarundersökning som kan innefatta följande.
Längd, vikt och bukomfång: ger information om kroppen.
Puls, hjärtljud och blodtryck: ger information om hjärtfunktion.
Andningsljud: ger information om lungfunktion.
Hårväxt på kropp och kring könsorgan samt muskler och fettfördelning: ger information om utveckling och könshormoners påverkan på din kropp.
Ibland känner läkaren på din sköldkörtel som sitter på halsen. Sköldkörteln ansvarar för ämnesomsättning.

Därefter följer en undersökning av dina könsorgan. Denna utförs när du står upp då det är lättare att känna olika strukturer i stående ställning.
Läkaren undersöker din penis, bitestiklar och testiklar.
Bråck är viktigt att utesluta och du undersökes för att se om åderbråck eller pungåderbråck finns. Du kan behöva hålla för näsan och tryckutjämna som när du fått lock i öronen. Då kan läkaren känna om du har ett litet bråck. Ibland känner läkaren på din prostata via ändtarmen
De flesta androloger och urologer gör sedan ett ultraljud av dina testiklar och bitestiklar för att få ytterligare information.

Vilka blodprover som kontrolleras beror på vilka problem du har och vilka tecken på problem som läkaren finner i sin undersökning. Din läkare kommer att diskutera och förklara resultatet av blodproverna när dessa är färdiganalyserade.

Andrologisk läkarundersökning

Det är viktigt att en man med problem med nedsatt spermakvalitet eller symptom från sina könsorgan undersöks noggrant av en läkare med kunskap inom området.